Skip to content

Veelgestelde vragen

  • Wat is ademwerk?

    Breathwork, ademtherapie of ademwerk wordt steeds meer als verzamelnaam voor verschillende ademtechnieken gebruikt waarmee je bepaalde processen in je lichaam kan beïnvloeden. Sommige technieken helpen je ontspannen, met andere methodes verwijder je emotionele blokkades en er bestaan therapieën speciaal geschikt voor mensen met adem- of luchtwegklachten. Het gaat veel verder dan een simpel ‘adem in en adem uit’.

  • Wat doet een ademcoach precies?

    Een ademcoach is iemand die jou begeleidt om met behulp van specifieke ademtechnieken iets te veranderen in je lichaam of geest. Soms leert een ademcoach je meer te ontspannen, je sportprestaties te verbeteren, vastzittende emoties los te krijgen of zelfs om meer zelfinzicht te krijgen. Maar een ademcoach kan je ook helpen om weer gezond te ademen als last hebt van hyperventilatie, benauwdheid, astma of long-covid.

     

  • Wanneer is het raadzaam om naar een ademcoach te gaan?

    Je kunt naar een ademcoach wanneer je niet per se problemen hebt met ademen, maar wanneer je je adem simpelweg als tool wil gebruiken om iets anders te bereiken. Het mooie aan onze ademhaling is namelijk dat we het bewust én onbewust kunnen doen en dat de adem ongelooflijk gevarieerd en krachtig is. Met bepaalde technieken kun je lichaam en geest tot rust brengen, meer energie krijgen, je concentratie vergroten, blessures voorkomen, je spijsvertering verbeteren en ga zo maar door.

    Het kan ook zijn dat je juist problemen hebt met ademen. Je ademt bijvoorbeeld te snel of te hoog, je bent constant benauwd of voelt druk op je borst. Of je hebt serieuze luchtwegklachten, zoals astma, COPD of long-covid. Dit alles betekent dat jouw natuurlijke ademhaling verstoord is en dat je je lichaam als het ware weer opnieuw moet leren om te ademen zoals het bedoeld is.

  • Wat is verbonden ademen?

    De verbonden ademhaling is een ademtechniek die je helpt angsten, vastgezette emoties en blokkades op te ruimen. In een sessie adem je verbonden, dat betekent dat je in- en uitademt, door je mond en zonder pauze. Emoties komen los en je transformeert als het ware, vandaar dat deze manier van ademen transformational breath wordt genoemd.

    Werken met de ademhaling werkt op meerdere niveaus. Door de volledige middenrifademhaling te activeren wordt het hele lichaam op de volgende vier niveaus aangesproken:

    1. Fysiek: iedereen kan ademen, iedereen kan verbonden ademen, vollediger ademen creëert meer bewegingsvrijheid, energie, vitaliteit en balans
    2. Mentaal: perceptie is projectie, gedachten leven in verleden en toekomst: hier en nu wordt het stil, onze ademhaling laat zien hoe we leven
    3. Emotioneel: emoties zijn opgeslagen in ons lichaam en onderbewustzijn, in het blijven ademen ontstaat ruimte voor integratie van emoties, als een emotie vrij gevoeld wordt komt deze tot rust
    4. Spiritueel: wij zijn meer dan we kunnen bevatten met onze ik-identiteit, wij zijn spirituele wezens die een menselijke ervaring hebben, de bron van wie wij zijn is altijd in ons aanwezig, adem verbindt ons met de bron van waaruit wij voortkomen.

    Sensaties:

    1. Fysiek: duizeligheid, tintelingen, kramp, druk voelen in je lichaam
    2. Mentaal: weerstand, stress, helderheid
    3. Emotioneel: verdriet, schaamte, boosheid
    4. Spiritueel: inzichten, bewustwording

    Het kan in een individuele verbonden ademsessie (1:1) of in een ademcirkel.

  • Wat is een ademcirkel?

    Een ademcirkel is een ademsessie in een groep. Ik gebruik de techniek van de verbonden adem. Zowel beginners als gevorderden kunnen meedoen. Om de individuele aandacht te borgen is er 1 ademcoach per 6 deelnemers.

  • Waar houd ik rekening mee voor, tijdens en na een ademsessie?

    Omdat je in een ademssessie met je borst, middenrif en buik aan de slag gaat is een lichte maaltijd vooraf, aan te bevelen. Verder is het prettig om loszittende kleding te dragen zodat je vrij kunt ademen. Als je van het schrijven bent, neem dan gerust pen en papier mee om je gedachten en gevoelens vast te leggen. Achteraf is het belangrijk om goed water te blijven drinken omdat ademwerk ook een fysiek opschoningsproces is en voldoende water helpt bij hydratatie en het kwijtraken van toxines die door de adem zijn vrijgekomen.

    Weet dat een ademsessie telkens anders kan verlopen. Soms diep & intens en soms rustig. Het één is niet beter dan de andere. Er dient zich aan wat gezien wil worden. De adem doet het werk. Na een diepere ervaring vinden sommige mensen het fijn om na de sessie wat tijd voor zichzelf te hebben om even alleen te zijn met hun gevoelens en gedachten of ze op te schrijven.

     

  • Waarom is een neusademhaling goed?
  • Waarom is het advies dat je 'naar je buik' moet ademen?
  • Waarom ervaar ik telkens rillingen/kramp in mijn lijf tijdens een verbonden ademsessie?
Sigarenfabriek